Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een samentrekking van de woorden "aroma" en "therapie", en staat voor behandeling met geuren.

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën (geuren) van kruiden, bloemen, bomen, wortels en andere delen van de plant. Ze werken bij lichamelijke en psychische klachten en ondersteunen het lichaam en de psyche op een holistische manier bij haar zelfgenezend vermogen.

De geschiedenis van de aromatherapie gaat terug tot voor de tijd van de geschreven geschiedenis, in feite meer dan 5000 jaar. De eerste destilleer installatie om essentiële oliën te produceren werdt ontdekt in het graf van een prins ongeveer 3000 jaar voor Christus.

Destijds werden de geurstoffen gebruikt door priesters, koningen en de adel. De oudste geuren ter wereld, namelijk wierook en mirre, werden vanuit het oosten naar de westerse beschaving gebracht via beroemde handelsroutes zoals de wierookroute en de specerijenroute.

Branden is de oudste manier om gebruik te maken van de waardevolle geuren. Het huidige woord parfum verwijst nog steeds naar deze oorsprong (per furnum = door de rook).

De term aromatherapie werd in 1936 geïntroduceerd door de Franse scheikundige René Maurice Gattefossé. Boeren in de omgeving vertelden verhalen over de helende kwaliteit van lavendel. Na een explosie in de fabriek waarin hij werkte, gebruikte hij de lavendelolie voor het behandelen van de brandwonden op zijn hand en verbaasde zich over de snelle en helende werking. Dit inspireerde hem om verder onderzoek te doen naar de kwaliteiten van de oliën.
Door de helende, antiseptische en verzorgende werking van de oliën zocht hij samenwerking met ziekenhuizen en artsen om dieper onderzoek te doen naar de toepassingsmogelijkheden en verdere kwaliteiten van de oliën. De bevindingen beschreef hij in een boek en gebruikte de term aromatherapie in de titel.

Vervolgens werden essentiële oliën steeds meer toegepast, bijvoorbeeld tijdens oorlogen voor het ontsmetten en behandelen van de wonden van soldaten. 

Later werd aromatherapie toegepast in aromamassages en huidverzorging, en voor lichamelijke en psychische klachten.

Tegenwoordig gebruiken we aromatherapie om de gezondheid te bevorderen en te ondersteunen. Onder gezondheid verstaan we dan het evenwicht tussen lichaam en geest. 

De krachtige werkstoffen van de essentiële oliën worden in de aromatherapie op verschillende gebieden ingezet:
- hart- en vaatstelsel
- huid en haar
- luchtwegen
- psyche
- spieren en gewrichten
- spijsvertering
- zenuwstelsel

Er zijn vele manieren waarop aromatherapie kan worden toegepast zoals:
- baden
- kompres
- koken
- masseren
- pakking
- verdampen
- verstuiven
- wellness