Kwaliteit, soorten en additieven

Kwaliteit celzouten

Hieronder de originele brief van Dr. Schüssler waarin te zien is dat celzouten door Dr. Schüssler gewoon bij de apotheek werden besteld en dat er geen aparte soorten celzouten bestaan. Het belangrijkste is dat ze verwreven zijn.

In de brief staat:

Original-Brief Dr. Schüsslers vom 11. Januar 1873:

Zum besseren Verständnis hier eine weitgehende "Übersetzung":

Oldenburg

Geehrter Herr Marggraf!

Ich wünsche folgende Arzneien.

1/2 Unze Kali phos 3, 1/2 Unze Kali chloratum 3, 1/2 Unze Natr. phosphoricum 3, 1/2 Unze Calcarea phos 6: alles in Verreibungen (Beschreibung der erforderlichen Chlorkalium- Verbindung folgt). 
Die Natron, Kali-und Magnesiapräparate, welche ich im letzten halben Jahre von Ihnen erhalten habe, sind von wunderbar rascher Wirkung. Ich werde hoffentlich noch in diesem Jahre zu beweisen imstande sein, dass man mit Kalk, Natron, Kali, Magnesia und Eisen in ihren Verbindungen mit Phosphorsäure, Schwefelsäure und Chlor sämtliche Krankheiten, welche überhaupt heilbar sind, auf dem kürzesten Wege auskurieren kann.
Herzlichst Schüssler

Homeopathische middelen, Calcium Behenaat en Magnesium Stearaat

Er zijn 2 soorten Schüssler celzouten. De ene soort wordt gemaakt via de gangbare homeopathische manier met verdunnen en schudden. Een mineraal wordt verdund en geschud en daarna weer verdund en geschud tot aan de juiste verdunning dit is dan b.v. een D6 of D12 enz. Deze mineralen werken volgens de wet van de homeopathie.
De celzouten van Schüssler moesten op advies van Dr. Schüssler niet worden opgelost en niet worden geschud, omdat de celzouten anders niet op de juiste manier zouden werken. Hij liet zijn celzouten door verschillende apothekers samenstellen. Zie ook de originele brief van Schüssler.
Later is zijn bereidingswijze van de celzouten wettelijk vastgelegd in het homeopathische handboek en in het Arzneibuch (veel celzouten komen uit Duitsland en Oostenrijk). In Duitsland vallen de celzouten onder de homeopathie en worden ze verkocht in de apotheken, maar dan zonder recept. Ze zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen.

Bij het maken van de celzouten worden de mineralen verwreven met lactose waarbij er geen schudden (verhogen van trilling) aan te pas komt. De verwreven middelen werken niet volgens de wet van Homeopathie, ze werken als een aanvullend middel en zijn geen prikkel middel. Door de verdunning met het verwrijven is het mineraal dusdanig verkleind dat het direct door de cel kan worden opgenomen en daar (in de cel) gaat aanvullen wat er te kort is.
Wanneer je een geschud middel gebruikt, geeft deze een prikkel en opent als het ware de deur van de cel (een elektrische impuls). Wanneer er echter tekorten zijn, kan door de prikkel niets in werking worden gezet omdat er niets aanwezig is. Ook kan een gezond persoon juist de bij het homeopathische middel horende klachten krijgen.
De Schüssler mineralen, die verwreven zijn, werken niet volgens het homeopathische principe. Als er niets aan te vullen valt, gaat de celzout er gewoon weer uit en geeft het geen prikkel. Het zijn lichaamseigen stoffen.

Met de Voedsel- en Warenautoriteit hebben we regelmatig overleg gehad en doordat de Schüssler mineralen volgens een andere dan de homeopatische methode zijn gemaakt, vallen ze onder de noemer “voedingssupplementen”. Ze vullen de tekorten aan. Het zijn dan ook beslist geen homeopathische geneesmiddelen. In Nederland is afgesproken dat er op het etiket niet vermeld wordt dat het homeopathische middelen zijn om verwarring te voorkomen.
Wij hebben de etiketten conform de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit opgesteld.

Additieven

Calcium Behenaat
Er wordt soms beweerd dat Calcium Behenaat niet is toegestaan als additief in celzouten. Dit klopt niet. Calcium Behenaat is een verzadigd vetzuur en mag in Europa als additief gebruikt worden.
Calciumbehenaat is een goedgekeurd additief en staat onder: 
Calciumbehenaat = calciumzout van beheenzuur (een C22 verzadigd vetzuur).
Onder de toegestane additieven (E-nummers) staat het behenaat bij "E470a": "natrium- kalium- en calciumzouten van vetzuren"; ze mogen als additief gebruikt worden.
Er zijn geen bijwerkingen van Behenaat bekend, zie o.a. het boekje “Wat zit er in uw eten” van uitgeverij Bouillon over e-nummers.
Het wordt ook in alle homeopathische middelen gebruikt en in veel gangbare medicijnen, omdat er geen bijwerkingen van bekend zijn.

Magnesium Stearaat
Wanneer je celzouten gebruikt die Magnesium Stearaat bevatten, kan de werking van de celzouten verminderen.
Goede celzouten bevatten geen goedkope, minderwaardige vul- en anti-klontermiddelen zoals stearinezuur en Magnesium Stearaat. Deze anti-klontermiddelen worden door fabrikanten van voedingssupplementen tijdens het productieproces toegevoegd aan de vitaminen, mineralen, kruiden en andere ingrediënten om het productieproces te versnellen. De opneembaarheid van de voedingsstoffen in de maag en darmen vermindert door het gebruik van deze antiklontermiddelen. Vooral mensen met een niet optimaal werkende spijsvertering hebben hier last van, maar ook bij gezonde mensen is de opname minder bij gebruik van anti-klontermiddelen. Bij de inname van grotere hoeveelheden celzouten is dit een belangrijk aspect om op te letten.