Celzouten volgens Dr. Schüssler

Een van de mensen die zich in de negentiende eeuw intensief bezighield met mineralen in het menselijk lichaam was dr. Wilhelm Heinrich Schüssler. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een eigen geneeswijze, die werkt met de mineraalzouten (celzouten) zoals die in het lichaam aanwezig zijn.

Dr. Schüssler was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en ging daarbij storingen, die wij ziektes noemen, grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren zijn. En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel.

Schüssler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van deze tekorten. Hij ging zelfs verder: “Om schade te voorkomen en om de celzouten direct opneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieerd (verdund) worden”.

 

De celzouten volgens dr. Schüssler bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden. Mineraalzouten, die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam een belasting vormen, zoals bijv. geconcentreerde calcium-, magnesium- of ijzersupplementen. Als deze te lang worden ingenomen kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze bijv. in de vorm van nierstenen afzet. 
Verdunde mineralen echter kunnen door het lichaam zonder problemen in de cellen worden opgenomen. Deze celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. Door de verdunning is het bovendien onmogelijk om teveel van deze mineralen binnen te krijgen. 
Ter vergelijking: in 1 liter mineraalwater bevindt zich ongeveer 1000 mg (= 1 gr) aan opgeloste mineralen. Als iemand een zelfde hoeveelheid aan Schüssler celzouten in D6 verwrijving wil innemen, dan moet diegene 1 ton (1000 kg) celzout tabletten innemen.

Dr. Schüssler gebruikte de onderstaande potentiëring van de celzouten:
D6 verkleining/verwrijving: celzout nr. 2,4,5,6,7,8,9,10,12.
D12 verkleining/verwrijving: celzout nr. 1, 3 en 11 en celzout 13 t/m 33.
(1 tablet in D3 = 1000 tabletten in D6 = 1.000.000 tabletten in D12)

In het verdunnen ligt ook de werking van de Schüssler mineralen besloten. Hierdoor kunnen ze direct worden opgenomen in de cel en hoeven ze niet door het proces van de stofwisseling. De aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe. De mineraalzout moleculen kunnen, omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het lichaam opgenomen en gebruikt worden.

Let wel op dat de celzouten niet gemaakt zijn met magnesiumstearaat. Het magnesiumstearaat blokkeert namelijk de opname van de celzouten wanneer je er drie per dag of meer inneemt.

Hoe worden de Dr. Schüssler celzouten gemaakt?

Bij het maken van de celzouten worden de mineralen verwreven met lactose (melksuiker). Hierbij worden ze niet geschud (geen verhogen van trilling). De verwreven middelen werken niet volgens de wet van de homeopathie, ze werken als een aanvullend middel en zijn geen prikkelmiddel. Door de verdunning en het verwrijven is het mineraal dusdanig verkleind dat het direct door de cel kan worden opgenomen en het kan daardoor direct het evenwicht in de cel herstellen.

Wanneer je een geschud middel (homeopatisch middel) gebruikt, geeft dit een prikkel en dit opent als het ware de deur van de cel (een elektrische impuls). Wanneer er echter tekorten zijn kan door de prikkel niets in werking worden gezet omdat er niets is. Volgens de wet van homeopathie krijgt een gezond persoon juist de klachten, die bij dit middel horen.
De Schüssler mineralen, die verwreven zijn, werken niet volgens het homeopathische principe. Als er niets aan te vullen valt, gaat het celzout er gewoon weer uit en geeft het geen prikkel.
De celzouten zijn lichaamseigen stoffen, daarom kan het lichaam ze direct via het mondslijmvlies opnemen en gebruiken.
In Nederland zijn de celzouten voedingssupplementen. Het is de meest fijne vorm van voeding en de celzouten vullen dan ook de tekorten in de cel aan.

Goede celzouten bevatten geen goedkope, minderwaardige vul- en anti-klontermiddelen zoals stearinezuur en magnesiumstearaat. Deze anti-klontermiddelen worden door fabrikanten van voedingssupplementen tijdens het productieproces toegevoegd aan vitaminen, mineralen, kruiden en andere ingrediënten om het productieproces te versnellen. De opneembaarheid van de voedingsstoffen in de maag en darmen vermindert door het gebruik van deze anti-klontermiddelen. Vooral mensen met een niet optimaal werkende spijsvertering hebben hier last van, maar ook bij gezonde mensen is de opname minder bij gebruik van anti-klontermiddelen. Bij de inname van grotere hoeveelheden celzouten is dit een belangrijk aspect om op te letten.

Er zijn verschillende producenten van celzouten en de kwaliteit en prijs kan aanmerkelijk verschillen. Er is echter maar één manier van maken en deze staat als een later toegevoegde aparte bijlage in het Duitse Homeopathische handboek (zie ook onder “Kwaliteit celzouten”).

De Adler celzouten zijn tabletten, gemaakt met lactose en calciumbehenaat, een bindmiddel dat zuiver is en geen bijwerkingen geeft. De Adler celzouten zijn verwreven en niet geschud.

De celzouten van Sonnenmineral bestaan uit lactosepoeder en het met de hand verwreven mineraal. Verder niets, ze bevatten geen bindmiddelen.

De Dr. Schüssler celzouten zijn verkrijgbaar in tabletvorm (Adler), op basis van alcohol (zonder lactose - Adler), poedervorm (Sonnenmineral), poedermengsels van meerdere nummers (Sonnenmineral). Inmiddels is er ook een groot assortiment van producten op basis van celzouten die toegepast worden voor gezichts- en lichaamsverzorging.